D.S.P.J.Constanța atrage atenția asupra necesității asigurării normelor de igienă, astfel: operatorii de plaja vor asigura utilităților la nivelul beach- barurilor / alte unități de pe plajă, igiena plajei și a grupurilor sanitare.

Grupurile sanitare și recipienții pentru colectarea deșeurilor menajere de la nivelul plajelor vor fi în număr suficient, intreținute igienic prin spălare și dezinfecție respectându-se H.G. 88/2004 – pentru aprobarea Normelor de Supraveghere Inspecție Sanitară și Control al zonelor naturale utilizate pentru îmbăiere, de asemenea, aceștia vor informa autoritățile locale privind orice incident de poluare care afectează zona de plajă sau de îmbăiere; consumătorii de plajă sunt rugați să respecte normele de igienă și în special utilizarea corectă a grupurilor sanitare; copiii vor fi supravegheați de câtre însoțitorii adulți pentru a fi siguri că aceștia au un comportament igienic (spălarea pe mâini folosind apa potabilă și săpun înainte de consumul produselor alimentare, spălarea pe mâini după folosirea toaletei, etc); copiii vor fi educați de către părinți și supravegheați astfel încât să se evite înghițirea apei de mare.

  Produsele alimentare vor fi procurate numai din zone sigure, salubre, evitându-se cumpărarea acestora de la comercianții ambulanți; operatorul de apă /canal a fost informat să identifice și să remedieze imediat problemele apărute pe rețeaua de canalizare în scopul eliminării poluării factorilor de mediu (apă de mare, sol, nisip etc. ) și a riscului asupra sănătății populației. În legătură cu repetatele solicitări la Serviciul de Ambulanță Județean Constanța – Substația Eforie Nord - din ultima perioadă, venite din partea unor turiști cazați în orașul Eforie Nord, Direcția de Sănătate Publică Constanța face următoarele precizări: turiștii au prezentat o simptomatologie digestivă, o parte au necesitat internarea la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța și au fost diagnosticati cu Gastroenterocolită acută; plajele și zonele de îmbăiere de la Marea Neagră sunt aglomerate în această perioadă, ca urmare a vârfului sezonier (afluxului mare de turiști spre litoral).

   D.S.P.J.Constanța efectuează monitorizarea calității apei de mare prin recolte ritmice la două săptămâni din 48 puncte de monitorizare și înformează populația în acest sens. Până în acest moment, analizele efectuate pe probele de apă de mare prelevate în cadrul monitorizării au arătat o apă de calitate excelentă sau bună.

   Având în vedere situația creată, DSPJ Constanta va efectua - în această perioadă - recolte și analize suplimentare de apă de mare și nisip. Supraaglomerarea plajelor, precum și apariția bolilor diareice acute au făcut ca D.S.P.J.Constanta - prin Compartimentul Serviciul de Control în Sănătate Publică - să intensifice controalele la unitățile de pe plajă, pentru a verifica respectarea normelor sanitare.

   Deși apa de mare, ca factor de mediu, are resurse mari de autoepurare (diluția poluanților în masa mare a apei, dispersia acestora de către curenții marini, prezența razelor ultraviolete etc),

   D.S.P.J.Constanța insistă asupra: comportamentului igienic al turiștilor și operatorilor de plajă; măsurilor urgente intreprinse de operatorul apă/canal; suportului primăriilor locale în asigurarea utilităților în zonă.

  Sursa : www.replicaonline.ro