După șapte zile de la semnalarea dispariției a trei pescari în largul Mării Negre, autoritățile au luat decizia sistării căutării lor cu nave specializate în căutare/salvare. În schimb, în continuare este în vigoare avertismentul transmis către navigatorii care trec prin apele României și Bulgariei, de a face o supraveghere vizuală mai atentă pe mare.

  Totodată, două bărci pescărești de la pescăria din 2 Mai, deținută de Gheorghe Stănică, ies în continuare în larg, în încercarea de a găsi plasele întinse de cei trei pescari. Mai ales că, miercuri seara, 13 martie a.c., în apropierea țărmului a fost găsită o vâslă despre care se bănuiește că este de la barca în care se aflau cei trei bărbați. După șapte zile de la dispație, mai precis miercuri, 13 martie a.c., autoritățile prin Centrul Maritim de Coordonare, din cadrul ANR, s-a luat decizia sistării căutărilor cu nave specializate în căutare/salvare și elicoptere.

   De menționat că legislația nu prevede un număr minim sau maxim de zile în care să se desfășoare căutările în astfel de situații, ci durata căutărilor, folosindu-se resursele statului, variază de la caz la caz. Iar în acest caz, după cum spun sursele noastre, căutările au durat mai mult decât în orice alt caz similar și, totodată, și numărul echipajelor care au luat parte la operațiune a fost considerabil – nave ale Gărzii de Coastă, ale ARSVOM și ale Forțelor Navale, ale autorităților bulgare, cât și elicoptere.

   Din păcate, însă, căutările au rămas fără rezultat. Miercuri, 6 martie a.c., în jurul orei 14,00, Vasile Pârvu, Călin Cristin și Gheorghe Stănică – patronul cherhanalei Sea Temple din 2 Mai și consilier local în Consiliul Local Limanu, au ieșit la pescuit în largul Mării Negre, în dreptul localității 2 Mai. La ora 20,30, familiile au anunțat autoritățile că nu au mai reușit să ia legătura cu cei trei și că aceștia nu s-au mai întors la mal. Îngrijorarea era cu atât mai mare cu cât în ziua respectivă, la aproximativ o oră după ce pescarii au ieșit în larg, s-a pornit un vânt puternic. De altfel, Administrația Națională de Meteorologie a emis pentru intervalul orar 15,10 – 16,30 o avertizare de cod galben de vânt puternic, semnalându-se intensificări ale vântului cu viteze la rafală de peste 55 – 65 km/h.

  Cei trei pescari se aflau într-o barcă pescărească de mici dimensiuni (cu „bord liber” de 60 de centimetri, după cum spun cunoscătorii în domeniu), încărcată cu plase de pescuit și, potrivit autorităților, nu aveau în barcă nici veste de salvare, nici colac.

   După cum spun autoritățile, nu înseamnă însă că se oprește operațiunea de căutare. Astfel, în continuare este în vigoare avertismentul transmis, din două în două ore, către toate navele care trec prin Marea Neagră, atât în apele românești, cât și cele bulgare, de a realiza o supraveghere vizuală mai atentă în zonă și de a raporta orice element pe care îl consideră relevant pentru găsirea celor trei pescari sau a bărcii în care se aflau. De asemenea, în cursul acestei săptămâni a fost transmisă o solicitare către autoritățile de la Varna și din Istanbul de a semnala orice element care ajunge la țărm pe partea lor – fie că este vorba despre rămășițe ale bărcii sau rămășițe umane.

   Un alt indiciu poate fi considerată și afirmația unui pescar de al locului, care a afirmat că a vorbit în ziua dispariției cu unul dintre cei aflați în barcă. Acesta a relatat că și-a sunat amicul în momentul în care a văzut că vine furtuna, iar cel aflat în barcă i-a răspuns că au văzut și ei cerul înnegrit, dar că mai aveau foarte puțin până terminau de întins plasele și urmau să se îndrepte spre țărm. Aceștia s-ar fi aflat la aproximativ 10 kilometri în larg în momentul în care au fost surprinși de vântul puternic. În consecință, în prezent, atenția celor care continuă căutările se concentrează spre găsirea plaselor pescărești, în speranța că odată cu găsirea acestora vor găsi și răspunsuri care să elucideze împrejurările exacte în care au dispărut pescarii.

   Sursa: replicaonline.ro